Geen categorie

Blufpoker – Zesje gooien

Blufpoker is een dobbelspel die ook wel ‘zesje gooien’ genoemd wordt. Je speelt het spel met 3 dobbelstenen en het doel is dat je telkens de worp van je voorganger overtreft. Of je kan je door het spel heen bluffen, vandaar ook de naam blufpoker. Je speelt met blufpoker altijd met een dobbelbeker, omdat je niet hoeft te laten zien wat je hebt gegooid. Daardoor kan je dus altijd bluffen. Blufpoker wordt vaak gespeeld als drankspelletje, de verliezer van een ronde moet drinken. Je kan ook kiezen strafpunten of letters te onthouden en als je een bepaald aantal strafpunten hebt of een bepaald woord (vaak EZEL), dan heb je verloren.

VOORBEREIDING

 • Alle spelers zitten aan tafel
 • Pak 3 dobbelstenen en een dobbelbeker
 • Optioneel: Zorg voor voldoende bier/drank

SPELREGELS BLUFPOKER/ZESJE GOOIEN

 • De 3 dobbelstenen vertegenwoordigen een waarde, waarbij het hoogste getal altijd het honderdtal is.
  • Een 2, een 5 en een 1 is 521.
  • Een 4, een 2 en een 3 is 432.
  • Een 6, een 5 en een 4 is 654
 • Speler A begint en gooit en houdt de dobbelstenen onder de beker, zodat anderen het niet zien. Vervolgens zegt hij tegen zijn linkerbuurman (speler B) een waarde. Dit kan de gegooide waarde zijn, maar je mag ook bluffen.
 • Daarna is speler B aan de beurt, hij heeft 2 opties
  1. Hij gelooft de waarde van speler A niet en heft de beker. Als de waarde onder de beker lager is dan wat gezegd is, dan heeft speler A een strafpunt (of moet drinken). Als de waarde gelijk of hoger is, moet heeft speler B een strafpunt.
  2. Hij gelooft de waarde wel, bekijkt de drie dobbelstenen (zonder dat anderen het zien) en moet de waarde van speler A overtreffen. Speler B mag kiezen om een dobbelsteen (bijv. een 6) buiten de beker te leggen en alleen de andere twee dobbelstenen opnieuw te gooien
 • Hij kiest voor de tweede optie en geeft vervolgens een waarde (hoger dan de waarde die speler A zei) door aan speler C.
 • Speler C moet vervolgens weer afwegen of hij Speler B gelooft of niet

Dit gaat zo door tot een speler besluit een gegooide waarde niet te geloven.

De hoogste gooi bij blufpoker is 6-6-6 en daar kan je als je de volgende speler bent dus nooit overheen. Om toch nog te kunnen ‘winnen’ krijg je in dit geval de kans om in drie beurten 3 dezelfde ogen te gooien. Als dat lukt heeft je voorganger (die dus 666 gooide) de ronde verloren en anders jij.

Leuke Blufpoker acties:
Er zijn nog wat leuke acties die je kan doen tijdens dit spel, zoals bijvoorbeeld:
Stel speler A had 661 gegooid en jij bent daarna aan de beurt. Jij geloofde speler A en er was inderdaad 661 gegooid. Je legt vervolgens de twee 6-en naast de beker en gooit alleen de derde dobbelsteen. Vervolgens kijk je onder de beker en zie je een 6 liggen. Je kan dan kiezen om een andere speler te ‘laten verliezen’. Stel je wilt dat speler D verliest, dan zeg je tegen speler B (die na jou is) dat er 666 ligt en dat hij de worp ‘krijgt’ als 664 en dus kan doorschuiven naar speler C als 665 en dat speler C de worp dus weer door kan schuiven als 666. In dit Voorbeeld is er echt 666 gegooid, maar bovenstaand kan je ook bluffen uiteraard

VOORBEELD

Tom, Max, Kjeld en Frenkie spelen Blufpoker en Tom begint.

 • Tom gooit 432 en zegt tegen Max dat hij minstens een 543 heeft gegooid.
 • Max gelooft Tom en kijkt onder de beker. Er ligt geen 543, maar hij moet dus wel hoger zien te gooien. Max gooit alle dobbelstenen opnieuw en gooit 621. Hij zegt dit aantal tegen Kjeld
 • Kjeld gelooft het en kijkt onder de beker. Hij legt de ene 6 apart en gooit de andere twee dobbelstenen opnieuw. Kjeld gooit een 6 en een 4, dit is dus 664. Hij zegt tegen Frenkie dat er 664 ligt.
 • Frenkie twijfelt en besluit uiteindelijk Kjeld niet te geloven en heft de beker. Er ligt echter wel 664 en dus heeft Frenkie een strafpunt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *