Spellen

Boerenbridge – Voorspel het aantal slagen dat je gaat halen

Boerenbridge, het kaartspel waarbij je het aantal slagen dat je haalt moet voorspellen.  Elke ronde krijg je een andere hoeveelheid kaarten en elke ronde voorspel jij hoeveel slagen je denkt te halen. Heb je het goed dan pak je punten, bij een foute voorspelling krijg je minpunten

Voorbereiding Boerenbridge

 • Minimaal 3 en maximaal 6 spelers.
 • Regel 2 kaartspellen; 1 om mee te spelen en 1 om troef mee te draaien
 • Zorg voor pen en papier
 • Noteer de namen van de deelnemers op papier als kolommen
 • Maak 17 rijen, van 1 naar 8, nog een 8 en dan 8 terug naar 1
 • Bepaal d.m.v. ‘de hoogste kaart’ wie als eerste mag delen
 • Schrijf voor de 17 rijen wie dat potje deelt

Spelregels Boerenbridge

Het doel van het spel is te voorspellen hoeveel slagen je in een bepaalde spelronde kan behalen. Elke spelronde begint met het uitdelen van een gegeven hoeveelheid kaarten aan iedere speler en het draaien van de ‘troefkleur’. Met deze kleur kan je slagen afpakken als je een bepaalde kleur (schoppen, ruiten etc.) niet hebt. Als iedereen zijn of haar kaarten heeft en nagedacht heeft hoeveel slagen men denkt te halen deze ronde gaat iedereen kenbaar maken hoeveel slagen je denkt binnen te halen. De deler telt af vanaf 3 (3, 2, 1) en daarna toont iedereen tegelijk d.m.v. ‘vingers opsteken’ het aantal te halen slagen. Hierdoor kan het voorkomen dat er meer slagen worden voorspeld dan in het potje zitten.

In de eerste spelronde wordt één kaart uitgedeeld aan iedere speler;  in de tweede ronde worden twee kaarten uitgedeeld aan iedere speler, in de derde spelronde drie, de vierde ronde vier, enzovoort. Deze accumulatie van kaarten in de hand gaat door tot de 8 kaarten; het spel kan derhalve maximaal met 6 spelers gespeeld worden. Na de spelronde met het maximale aantal kaarten wordt er in de volgende spelronde nogmaals met dat aantal gespeeld, maar dan zonder troef. Daarna opnieuw een potje met maximaal aantal kaarten (met troef) en vervolgens wordt er terug afgebouwd, tot de laatste ronde met één kaart per speler. Diegenen met de hoogste score na die ronde wint het spel.

Spelverloop per potje Boerenbridge

De spelrichting is met de wijzers van de klok mee, zodat de speler links van de deler uitkomt bij de eerste slag van een spelronde. Nadien is het de speler die de vorige slag behaalde die mag uitkomen. Een slag is gewonnen als iedereen zijn kaart heeft gespeeld in die ronde. Diegene die de hoogste kaart heeft van de uitgekomen soort of de hoogste troefkaart heeft gespeeld, wint de hand. Een speler is altijd verplicht de soort (klaveren, harten, ruiten, schoppen) te volgen. Als een speler de soort niet kan volgen, mag deze speler troeven om de slag te halen maar is dat niet verplicht.

Puntentelling Boerenbridge

 • 5 punten voor een juiste voorspelling. Dus ook als je voorspeld hebt dat je geen hand zal winnen.
 • Indien voorspelling juist: 1 extra punt voor iedere gewonnen slag. Was de voorspelling dat je twee handen zou winnen en dit lukt, dan verdien je dus 7 punten.
 • Indien voorspelling onjuist: -1 voor ieder verschil tussen voorspelling en uitkomst. Dus was je voorspelling dat je drie handen zou winnen en je hebt er vier, dan heb je -1 punten.

Voorbeeld Boerenbridge

Kjeld, Max, Tom en Frenkie spelen boerenbridge. Frenkie is de eerste ronde de deler

 • Frenkie deelt iedereen 1 kaart en draait een kaart om van de troefstapel: schoppen
 • Iedereen telt af vanaf 3 en laat daarna d.m.v. vingers opsteken de voorspelde te halen slagen zien
 • Frenkie voorspelt 0, Kjeld 1, Max 0 en Tom 1
 • De schrijver (in dit geval Tom) noteert de voorspellingen

Vervolgens is Kjeld (links van de deler) als eerste aan de beurt

 • Kjeld gooit een schoppen 10 (troef)
 • Max gooit een ruiten 7
 • Tom gooit een klaveren aas (risico, hij gokte dat Kjeld geen klaveren had)
 • Frenkie gooit een harten boer
 • Kjeld wint dus de slag en heeft zijn voorspelling goed en krijgt 6pt (5 voor goede voorspelling en 1 voor de slag)
 • Frenkie en Max hebben ook hun voorspelling goed en krijgen 5pt (5 voor goede voorspelling, geen slag)
 • Tom voorspelde verkeerd en krijgt -1pt (hij zat 1 slag naast zijn voorspelling)

Hierna is Kjeld aan de beurt om te delen en gaan we naar ronde 2 met 2 kaarten per speler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *